Skladniki do sushi

2/08/2017

Sos sojowy – sos fermentowany, wytwarzany spośród ziaren soi, prażonego ziarna ryżu czy też pszenicy, wody oraz soli. Jest to jedna z najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, teraz w użyciu i w kuchniach tradycji zachodniej. Ziarno soi jest mielone natomiast gotowane spośród prażonym ryżem czy też pokruszoną pszenicą oraz później mieszane z grzybami kōji (Aspergillus oryzae lub A. sojae) zaś podobnymi mikroorganizmami. Po dwuletniej fermentacji otrzymuje się ciemną, przezroczystą, aromatyczną ciecz, którą poddaje się filtracji. W zależności od czasu kraju pochodzenia, szczegółów receptury oraz dodanych przypraw marynata nabiera różnej konsystencji a smaku. W kuchni chińskiej jest bujny oraz słony, indonezyjskiej – słaby a słodki, japońskiej – nadzwyczaj cienki i słony. Sos sojowy jest jednym z najdawniej znanych sosów przyprawowych. Wraz z rozprzestrzenianiem się buddyzmu z Chin stał się kultowy w całej Azji Wschodniej. W XVI wieku, po dodaniu ziaren zbóż, otrzymał znaną w tym momencie postać, a w XVII wieku kupcy holenderscy sprowadzili go do Europy. W Japonii był zastępowany z wykorzystaniem otrzymywany w drodze fermentacji ryb zalewa rybny (uoshōyu – produkowany aktualnie wyłącznie w Azji Południowo-Wschodniej), gdzie stanowił jedną spośród podstawowych przypraw. Zobacz pełną ofertę naszego e-sklepu internetowego z składnikami azjatyckimi na wodorosty wakame.

Przeczytaj też

0 komentarze